Sergi Kataloğu: 1989 Öncesi Bulgaristan Türkleri Tsonevo/ Karnobat Köyleri Örneği

 
"Fotoğraf insanlığın en önemli buluşlarından biridir. Geçmişi gözlerimizin önünde canlandırabilmemiz için fotoğraflar benzersiz hazinelerdir. Yalnızca kılık kıyafetler değil, aynı zamanda bir çok kültürel öge fotoğraflar aracılığıyla görünür hale gelir.
 
BALKAR'da öğrenci asistan olarak görev yapan Faruk Eren Bayraktar yaklaşık bir yıl önce Bulgaristan Türkleri ile ilgili bir fotoğraf sergisi hazırlamak isteğini bizimle paylaştı. Türklerin, 1989 Zorunlu Göçü öncesinde Bulgaristan'daki hayatlarını fotoğraflar aracılığıyla sergilemek istiyordu. Büyük bir heyecanla çalışmasını tamamlayıp merkezimizin bulunduğu Davutpaşa Kışlası Tarihi Firin Binasındaki sergi salonunda sergiyi düzenlemeye karar verdik. Fakat araya corona salgını girdi ve bu sergiyi erteleme zorunluluğu ortaya çıktı.
 
Faruk Eren Bayraktar pandemi sürecinde bu engeli aşarak online bir sergi ve sergi kataloğu hazırladı.
 
Sergi için seçilen fotoğraflar daha ziyade Karnobat, Tsonevo bölgesinde yaşamış olan Türklere aittir. Türklerin 1989 öncesi yaşantılarını farklı yönleriyle ortaya koyan birbirinden güzel fotoğraflar seçilmiştir.
 
Bu yenilikçi düşüncesinden ve başarısından dolayı Faruk Eren Bayraktar'ı tebrik ediyorum. Sergiyi ziyaret edenlere ise geçmişe yapacakları bu yolculukta keyifli dakikalar diliyorum."
 
Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu
Yıldız Teknik Üniversitesi BALKAR Müdürü
 
 
"Bulgaristan Türkleri ile ilgili yapmış olduğum çalışmalarda 1984-1989 sürecinin hayatlarının çok büyük bir bölümünde yaşamaya devam ettiğini gözlemledim. Bundan yola çıkarak Bulgaristan'a gerçekleştirdiğim ziyaretlerde kendilerine has kültürlerine de tanık olma fırsatını edinmiş bulundum. Bir göç çalışması yaparken ailelerin komünist yönetimin uygulamalarına dair verileri ve yaşamlarının bu uygulamalarla nasıl şekillendiğini gösteren fotoğrafları paylaşmalarıyla kendimi küçük çapta da olsa bir fotoğraf arşivi oluştururken buldum. 1964-1989 arası yılları kapsayan bu arşiv, gelen önerilerle birlikte bir sergiye dönüşebilmek için ise bir süre beklemek zorunda kaldı. Varna'nın Tsonevo ve Burgaz'ın Karnobat beldelerinde yaşayan Türklerden elde edilmiş verilerle şekillendirilen çalışmada eğitime, askerlik uygulamalarına, çalışma hayatına ve eğlencelere dair görüntüler sunmaya çalıştık. Sergiye ek olarak birkaç belgeye de kataloğumuzda yer verdik.
 
Çalışmanın hayata geçirilmesi sürecinde yardımı dokunan birçok insan oldu. Başta, zamanlarını bizlere ayırarak anılarını paylaşan ailelere, daha sonra eleştirileriyle çalışmaya katkı sağlayan arkadaşlarıma ve projenin genişletilmesine destek olan Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi ekibine çok teşekkür ediyorum."
 
Faruk Eren Bayraktar
BALKAR Öğrenci Asistanı
 
Kataloğu PDF olarak görüntülemek için tıklayınız.